DOLAR
34,1924
EURO
37,4792
ALTIN
2.889,33
BIST
8.964,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Düzce
Hafif Yağmurlu
27°C
Düzce
27°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
28°C
Cuma Yağmurlu
25°C
Cumartesi Yağmurlu
19°C
Pazar Hafif Yağmurlu
21°C
REKLAM
REKLAM

Düzce Üniversitesi ile SONEL Yazılım Arasında İş Birliği Protokolü Düzenlendi

Düzce Üniversitesi ile SONEL Yazılım Arasında İş Birliği Protokolü Düzenlendi
05.09.2023 09:51
4
A+
A-

Yapay Zekâ Destekli Robotik Otomasyon Sistemi Projesi kapsamında Düzce Üniversitesi Elektrikli Araçlar ve Dijital Dönüşüm Merkezi ile SONEL Yazılım arasında iş birliği protokolü düzenlendi.

Proje kapsamında benzerine uluslararası ürünlerde rastlanmayan, yapay zekâ destekli endüstriyel robotik kol tasarımı ve üretim yönetim sistemi (MES) yazılımı geliştirilerek, sistemle tam entegre bir şekilde çalışır olması sağlanacaktır.

“İlk Yerli Tam Otomasyon Sistemimizi KOSGEB Onayladı”

Düzce Üniversitesi Elektrikli Araçlar ve Dijital Dönüşüm Merkez Müdürü ve aynı zamanda projenin Akademik Danışmanı olan Doç. Dr. Yusuf Altun yaptığı açıklamada; “SONEL Yazılım tarafından imalat sanayinde endüstriyel robot teknolojileri ve yapay zekaya dayalı siber fiziksel akıllı fabrika sistem ve bileşenleri kapsamında geliştirilen ilk yerli tam otomasyon sistemimiz MES-RAS (üretim yürütme sistemi ile robotik otomasyon sistemi) KOSGEB tarafından onaylanmıştır. ERP, MES vb. ürünler sadece yazılım içeren ticari ürünlerdir. Üretim sahasındaki endüstriyel robotların donanım ve yazılımları da ayrı bir ticari üründür. Ayrıca ülkemizdeki ve dünyadaki yazılım ve donanım ürünleri ayrı bilim konularıdır. Aradaki bağlantıyı operatörler yönetmektedir. ERP, MES vb. ürünlerle yerli olarak karşılaşmak mümkün olsa da çoğu yapay zekâ içermemektedir. Ayrıca üretim sahasındaki endüstriyel robotik kol, aktif ticari bir yerli ürüne ülkemizde rastlanmamıştır. MES yazılımımıza yapay zekâ eklenecek ve entegre olarak çalışacak endüstriyel robotik kolun tasarımı, dinamik kontrolü ve yapay zekâ yazılımları geliştirilerek tam bir akıllı otomasyon sistemi geliştirilecektir.” ifadelerine yer verdi.

Bu proje ile Endüstri 4.0 akıllı fabrika sistemlerine uygun ileri teknolojiyle geliştirilecek yapay zekalı tam otomasyon sisteminin ülkemize çok önemli stratejik ve ekonomik katkı sağlayacağını söyleyen Doç. Dr. Yusuf Altun, projeye katkı sunanlara teşekkür etti.

“Rekabet Avantajı Sağlıyor”

SONEL Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Çil ise yaptığı değerlendirmede; “Endüstri 4.0’da, üretim yönetim sistemleri ve endüstriyel robotlar, üretim yapan firmalar için büyük önem taşımaktadır. Entegrasyonları artan sistemler,  verimlilik, üretkenlik, kalite, esneklik, maliyet tasarrufu ve güvenlik iyileştirmelerine yol açar. Şirketler, bu teknolojileri benimseyerek dinamik üretim ortamında rekabet avantajı elde edebilir.” dedi.

İlk izleme dönemi tamamlanan projede çalışmalar devam ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.