DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Düzce
Hafif Yağmurlu
25°C
Düzce
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Parçalı Bulutlu
29°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
30°C
REKLAM
REKLAM

Hayvan Deneyleri ve Araştırmalarına Bakış Sempozyumu Düzenlendi

Hayvan Deneyleri ve Araştırmalarına Bakış Sempozyumu Düzenlendi
03.11.2023 18:21
6
A+
A-

Düzce Üniversitesi Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜDAM) tarafından “1. Batı Karadeniz Sempozyumu: Hayvan Deneyleri ve Araştırmalarına Bakış” konulu sempozyum düzenlendi.

Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyuma; Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serkan Torun, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, DÜDAM Merkez Müdürü Doç. Dr. Pınar Yıldız, Deney Hayvanları Yerel Etik Kurulu (HADYEK) Başkanı Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Türkiye’nin çeşitli şehirlerindeki üniversitelerden akademisyenler ve araştırmacılar ile öğretim elemanları ve öğrenciler katılım gösterdi.
“Bilimsel Olarak Daha Fazla Ne Yapabiliriz?”
Başkanlığını DÜDAM Merkez Müdürü Doç. Dr. Pınar Yıldız, sekreterliğini ise Öğr. Gör. Dr. Neslihan Şirin’in gerçekleştirdiği sempozyumun açılış konuşmasını DÜDAM Müdürü ve Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Pınar Yıldız gerçekleştirdi. 1. Batı Karadeniz Hayvan Deneyleri Sempozyumu’nun düzenlenmesindeki amacın; Karabük’te, Zonguldak’ta, Bolu’da deney hayvanları ile birçok çalışma yapıldığını, bununla birlikte düzenlenen bu sempozyumla da ortak daha fazla bilimsel yapılabilecek çalışmaların belirlenmesi olarak dile getiren Doç. Dr. Yıldız, sempozyumun 2.sini ve 3.sünün de diğer şehirlerde yapılmasını hedeflediklerini ifade etti. Konuşmasını yapmak için kürsüye davet edilen Deney Hayvanları Yerel Etik Kurulu Başkanı Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, sempozyumun önemine değinerek, düzenlenen bu etkinlikte paylaşılan bilgilerle herkesin yeni bilgilere ulaşacağının altını çizdi. Düzce Üniversitesi Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulduğu günden beri yaptığı çalışmalarla modern bir yapıya kavuştuğunu söyleyen Doç. Dr. Kekeçoğlu, merkezin düzenlediği onlarca etkinliklerle de bilimsel çalışmaların önünü açtığını vurguladı.
Pek Çok Hastalığın Önlenmesi ya da Tedavisinde Çığır Açıcı İlerlemelere Yol Açtı
Sempozyumun son açılış konuşmasını yapmak için kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serkan Torun ise; hayvan deneylerinin; Tıp, Farmakoloji, Biyoloji gibi pek çok alanda temel araştırma yöntemi olarak bilim dünyasına katkı sağladığını vurgulayarak, bu yöntemlerle elde edilen bulguların insan sağlığının korunmasında ve geliştirilmesinde büyük rol oynadığını ve pek çok hastalığın önlenmesi ya da tedavisinde çığır açıcı ilerlemelere yol açtığını ifade etti. Düzce Üniversitesi bünyesinde kurulan Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin; yaptığı araştırma, kurs ve eğitim faaliyetleriyle önemli işler başardığının altını çizen Prof. Dr. Torun, düzenlediği bu sempozyum ile de daha geniş kitlelere seslenerek, hayvan deneylerinin önemini anlattığını söyledi. Bilimle etik arasındaki hassasiyetle, ince çizgide yürüyen bu konunun düzenlenen bu sempozyumla araştırmacıların daha bilinçli ve hassasiyetli olmalarına katkı sağlayacağına inandığını dile getiren Prof. Dr. Torun,  bu anlamlı sempozyumun başarılı olacağına inandığını söyleyerek sempozyumu düzenleyen Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne ve katkı sunanlara teşekkür etti.
İki Gün Boyunca Devam Eden Sempozyum, Oturumlar Halinde Gerçekleşti 
İlk gün ki oturumlarda DÜDAM merkezindeki prensipler, hayvan deneylerindeki etik ilkeler, deneysel çalışmalardaki iş güvenliği hakkında temel bilgiler ve farklı disiplinlerdeki hayvansal çalışmalar ile ilgili konular ele alındı.  İkinci gün ise; hayvan deneylerindeki farklı deneysel modellerden bahsedilerek, verilerin analizindeki ve değerlendirilmesindeki önemli noktalara değinildi. Sponsor firmaların da stand açarak yer aldığı sempozyumda, firma yetkilileri tarafından hayvan deneylerindeki yardımcı ekipman vb. konularla ilgili ilgilenenlere bilgiler aktarıldı. Kapanış töreninde konuşmacı ve moderatörlere Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serkan Torun tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi.  Sempozyum, katılımcıların birlikte hatıra fotoğraf çekimi ile son buldu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.